SOPOT (BiH)


sopot_1024

“Sopot” je zamišljen kao autorski muzički projekat, umjetnika Petra Topalovića koji će kroz saradnju sa lokalnim i inostranim muzičarima (umjetnicima) stvoriti fuziju balkanske umjetnosti sa modernom tehnologijom kroz muzički izražaj. Autor projekta “Sopot” je kroz veliko muzičko i životno iskustvo, stečeno kroz sviranje i učestvovanje u mnoštvo različitih muzičkih projekata, stvorio svoj vlastiti, originalni stil i pristup muzici i životu na Balkanskom poluostrvu.

Album dUBaLKAN je sniman i produciran u studiju “Jarring Effects” u Lionu, Francuska (u istom studiju gdje snimaju High Tone, Le Peuple De L`Herbe i dr.), aprila 2006. godine. U njegovo stvaranje, pored lokalnih, uključili su se i inostrani muzičari poput L’oeuf Raide, Uzul Prod, R-ZATZ, Niko Matagrin, što čitavom albumu daje jednu dozu multikulturalnosti.

Album je zvanično objavljen 15.02.2007. pod okriljem izdavačke kuće Menadžer Company, Banja Luka, RS, BiH. www.Menadzer.com Ispekavši zanat u rokenrol i alternativnim bendovima Ikamna, Jubbooko sa Negrass, Revolt i Slavenski, autor je okupio ekipu odličnih muzičara i krenuo na dUBaLKAN Tour 2007.

sopot_cover_big

Tokom 2007. godine, SOPOT je nastupio u Sarajevu, Mostaru, Prijedoru (Bosna i Hercegovina), Ljubljani, Mariboru i Murskoj Soboti (Slovenija), Dubrovniku i Zagrebu (u Zagrebu nastup na 2. ZG Etno festivalu, Hrvatska) te održao dva nastupa u Banjaluci, na festivalu NEOFEST i u klubu “CAT”. U novembru, bend je odsvirao prvu evropsku turneju, po Francuskoj, održavsi 10 koncerata u Parizu, Dijonu, Saint Ettienne, Marseille, Thiersu, Lyonu (festival “Riddim Collision, nastup sa HiGh Tone, Vuneny i Filastine), Grenoble (festival “Du Monde Aux Balkan).

Bend je tokom prve polovine 2008 odsvirao nekoliko veoma zapaženih koncerata u Beogradu, Novom Sadu (Intro festival) te svoju drugu turneju po Sloveniji u mjesecu maju. Do kraja godine, sastav očekuju jos dva velika nastupa na Soča riversplash festivalu (Tolmin, Slovenija, 17.juli) i EXIT festivalu (Novi Sad, Srbija 12.juli). U toku su pripreme za novi album čije objavljivanje je planirano za 2009. godinu. Več je ugovoreno da će na sljedećem album SOPOT-a, učestvovati dva priznata svjetska muzičara, Dr.Das (ex-Asian Dub Fondation) i Billy Gould (ex-Faith No More) što će uveliko doprinjeti daljoj afirmaciji muzičkog sastava SOPOT.