DJ NJAX aka DRug (Hr)


Kratak skok u prošlost glede muzičke pozadine. Druga polovica 80-tih, prema kraju 80-tih, najviše slušam electronic body music, kako se to u ono vrijeme zvalo (“Einstuerzende Neubauten”, “Bauhaus”, “Psychic TV”, “Young gods” itd.) Preko tih zvucica polako prelazim u punk vode, koje me nose u HC zvuke. HC/Punk stil dominira mojim glazbenim ukusom cijelu prvu polovicu 90-tih godina. U to vrijeme, negdje 1993., otkrivam “Space Aggresor”, malen klub koji mi nanovo otkriva elektronsku glazbu, no ovaj se put radi o techno glazbi, i to hardcore techno zvuku… I onda nastupa mrak.

Nekoliko godina tražim sam sebe, te se odlaskom na jedan party na Ponikvama u 9. mjesecu 1998. godine ponovno pronalazim u milom nam trance zvukovlju. To je doba kada DJ Marino briljira svojim psihodelicnim zvukovima i budi u meni želju i volju k necem više no pukim slušanjem glazbe. Ipak, sljedeći korak ne dolazi odmah. Nakon višekratnih gostovanja po partijima u Puli, i u Zagrebu se konacno stvara kriticna masa potrebna da bi se krenulo s organiziranjem partija. I tako krece moja DJ karijera. Nastupam na drugom “Tribalizeru” jer se veliki trijumvirat smilovao malom Vanji i pozvao ga da nastupi kao DJ. Neceš ti srece. Prije mene nastupa DJ Tomislav, u to doba vec etablirani DJ. Tako da meni ne preostaje drugo no da pazim da baš ne potjeram ljude s plesnog podija. I tako je prošao moj prvi DJ nastup, uglavnom nezapaženo.

Poslije je sve samo dio velike price o “Tribalizeru”. Kako mi doba dana igra bitnu ulogu u vrsti glazbe koju sviram, tako sam prvo vrijeme svirao melodicni trance, buduci da sam vecinu setova svirao ujutro ili na pocetku partija te tako nisam imao mogucnosti svirati mracne nocne zvukove. Svoj prvi nocni set imao sam nakon nekih gotovo godinu dana sviranja, i to je bio jedan full on set s naglaskom na “3D Vision”, “Moon Spirits” i takve etikete. Do sada sam svirao na desetak i više “Tribalizera”. Nekoliko puta sam svirao na “Spin Cycles” partijima (“Tatsu Label Night”, s DJ-om Bushavom Azbukom, DJ Shamane). Nekoliko sam puta nastupao i u Puli (Marlera, Stinjan, Barbariga, Liznjan), te jedamput u Ljubljani (“Klub K4”).

Zvukove koji volim su progressive trance, tech-trance i full-on. Ovisno o doba dana i vlastitom rasploženju. Bitno mi je da svaka stvar ima “ono nešto”. Bitno mi je i kako slažem stvari, te sam nacin miksanja koji mi je definitivno najslabija karika. Jos nešto, preferiram svirati u prirodi. Open Air dogacjaji, bili oni za 30, ili 300, ili 3000 ljudi ipak bude u meni više pozitivnih osjecaja nego zatvoreni prostori, stoga, long live Open Air. Da još navedem neke od omiljenih etiketa: “Spiral Trax”, “Digital Structures”, “Iboga”, “TIP World”, “Medium”, “Plastik Park”, “3D Vision”, “MDMA”, “Solstice” i tako dalje, i tako bliže…