Novi ciklus besplatnih radionica EduSplash#2017


Krenuli su upisi u novi ciklus besplatnih edukacijskih programa EduSplash – multimedijske platforme za edukaciju i razvoj. Upisi traju do 22. veljače, a prijave se vrše putem online prijavnice.

Teorijski dio predavanja održati će se tijekom ožujka i travnja dva puta tjedno u poslijepodnevnim i večernjim terminima. Praktičnom dijelu edukacija, koji kreće od svibnja, polaznici će pristupiti tek nakon odslušanoga teorijskoga dijela. U njemu će, uz mentorstvo svojih predavača, polaznici sudjelovati u provedbi i praćenju raznih kulturnih događaja na području Pule.

Photo by: Giordano Cellich, polaznica Edukacije o osnovama fotografije EduSplash#2016

Od ukupno četiri ponuđena izbora EduSplash platforma nudi sljedeće edukacijske programe: Edukacija o produkciji i ogranizaciji kulturnih događanja, Edukacija o produkciji zvuka uživo, Edukacija o osnovama fotografije i Edukacija Ableton Lab.

Izaberi između četiri besplatna edukacijska programa!

Prijavi se ovdje!


Predstavljamo vam detaljan opis radionica:

Edukacija o produkciji i organizaciji kulturnih događanja

Ukoliko želite saznati više o organizaciji većih ili manjih događanja, posjedujete organizacijske vještine, timski ste igrač i lako planirate, onda je ovo pravi edukacijski program za vas!

Skup teorijskih predavanja na temu organizacije podrazumijeva upoznavanje s osnovnim pojmovima event managementa odnosno organizacije događanja. Kroz ovu edukaciju biti će omogućen i mentorski rad s domaćim i stranim predavačima koji su svojim dugogodišnjim radom stekli bogata iskustva u ovom području. Sva predavanja temeljiti će se na njihovom stečenom znanju i iskustvu, a polaznici će se, u praksi, kroz aktivno sudjelovanje u provedbi kulturnih događanja upoznati sa svim koracima koje je potrebno poduzeti za kvalitetnu realizaciju projekata i programa.

Organiziranje različitih događanja obuhvaća planiranje, usmjeravanje resursa i djelovanje skupine ljudi prema određenom cilju. Ova edukacija polaznicima će pružiti priliku da se upoznaju s osnovama kulturnog i projektnog menadžmenta, financijskim upravljanjem, fazama planiranja, uključivanjem volonterskog rada te promocijom i marketingom, ali i ostalim segmentima produkcije kulturnih događanja poput infrastrukture, regulacije prometa, gospodarenja otpadom, transferima.

 • povijest festivala
 • kulturni menadžment
 • planiranje manifestacije
 • upravljanje projektnim ciklusom u kulturi
 • volonterstvo u kulturi
 • health & safety
 • gospodarenje otpadom
 • produkcija
 • upravljanje transferima: posjetitelji, izvođači, produkcija
 • privremena regulacija prometa
 • popratni sadržaji i ponuda na manifestacijama
 • tim kao osnova uspješne organizacije
 • program i booking
 • promocija i marketing

Članovi Seasplash kolektiva: Davor Uljanić, Vedran Meniga, Ina Kihli, Boris Bjelica, Maja Gujinović, Danijel Sikora, Alen Nužda, Matija Ljevar, te gosti: Davor Mišković (Drugo more), Marino Jurcan (Udruga Metamedij), Milena Radošević (Aktivist d.o.o.), Danijela Ustić (VCI), Sergej Lugović (Poduzmi@TVZ), Dejan Novković (Break Even Production), Johnatan Scratchley (Knowledge Arena), Laura Armstrong (MST Project Outlook).

Edusplash tim čini skupina eminentnih predavača s dugogodišnjim iskustvom u event managementu. S preko 20 godina iskustva u organiziranju festivala i pojedinačnih događaja iz kulture predstavlja lidera u ovom načinu educiranja i osnaživanja scene. Članovi EduSplash tima su Seasplash kolektiv kojeg čine Udruga Seasplash i Pozitivan ritam d.o.o., organizacije koje svojim programima aktivno doprinose unapređenju kulturne proizvodnje kroz produkciju i promociju glazbeno-scenske umjetnosti, prezentaciju mladih neafirmiranih umjetnika te afirmaciju položaja glazbenika, umjetnika i kulturnih djelatnika u Hrvatskoj i šire. Članovi kolektiva te gostujući predavači sudjelovali su samostalno ili u okviru timova u realizaciji više od 100 manifestacija te kroz suradnje s regionalnim i međunarodnim partnerima stekli potrebna znanja i vještine za kvalitetno provođenje projekata. Glavni projekti Seasplash kolektiva su Seasplash klub – Punta Christo, SLURP, Seasplash festival, Dimensions i Outlook festivali, Seasplash platforma i Edusplash.

Photo by: Snježana Bratanović, polaznica Edukacije o osnovama fotografije EduSplash#2016

Edukacija o produkciji zvuka uživo

Edukacijski program Produkcija zvuka uživo ove će godine imati poseban naglasak na praktične primjere i live mix. Kroz niz predavanja polaznicima će edukacija pružiti priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima zvuka, osnovama akustike te raznim uređajima kojima se rukuje u današnjoj industriji zvuka (zvučne kutije, kablovi, mikorofoni, pojačala, skretnice, audio konzole, processing).

Polaznicima će se u praksi upoznati s komponentama i tehničkim aspektima razglasa, njihovom namjenom, vrstama i principom rada, ali i važnosti pozicioniranja razglasa u prostoru. Nakon osnova slijedi ono što je posebno atraktivno za ljubitelje ove vrste zanata, a to je mix (mixanje po kanalima), live mix (mixanje bandova uživo) i snimanje bandova po kanalima.

 • kablovi, konektori i kabliranje (vrste kabela i namjena, vrste konektora i namjena, izrada, testiranje i označavanje kabela, kabliranje)
 • mikrofoni (struktura, vrste mikrofona, namjena i rukovanje)
 • pojačala i skretnice (analogna/digitalna – pasivna/aktivna, struktura pojačala i skretnica, performanse pojačala, namjena pojačala i rukovanje, namjena skretnice i rukovanje, vrste pojačala i skretnica)
 • audio konzole (osnove zvuka, struktura konzola, osnove ulaznih kontrola, AUX, EQ, CUE, SUB grupe, VCA grupe, Master)
 • processing (analogni/digitalni signal, dry/wet, processing, dinamički procesori: kompresori, multiband kompresori, EQ; zvučni efekti: Reverb, Delay, Chorus; namjena i rukovanje)
 • zvučne kutije (aktivni/pasivni zvučnici, struktura, izrada kutija, vrste zvučnika, namjena i rukovanje)
 • izlazne kontrole (Vu-metar, Peak-metar, phantom power, kabliranje konzole)
 • live mix (mixanje banda po kanalima uživo, kompletan procesing i obrada pojedinačnih kanala)
 • live recording (snimanje banda po kanalima uživo)
 • Ableton remix (obrada snimljenih materijala i remix banda u Ableton programu)
 • Ableton iz pozicije producenta

Damir Babojelić aka M.R.D.A. od malih nogu veliki interes pokazuje za tehnologiju i tehniku što će odrediti njegov životni poziv u budućnosti. 2001. godine započinje rad u klubu Močvara u Zagrebu kao ton majstor. Od tada pa do danas kao aktivan član (ton-majstor, live producent) surađivao je / surađuje s brojnim izvođačima (Chang Foss, Igut, Bilk, Radikal Dub Kolektiv, Overflow, Stillnes, Zoster, TBF, Dječaci, Tobogan, Kozmodrum, Fakofbolan, One Step Away…). Kao voditelj edukacijskog programa Gluho uho (Močvarni laboratorij 2006./2007. godine), stekao je veliko iskustvo u prenošenju praktičnih znanja u polju produkcije zvuka uživo: akustika prostora, ozvučavanje instrumenata, rad sa različitim razglasima te tonskim pultovima, komunikacija sa ostalim sudionicima u organizaciji koncertnih događanja, itd. Trenutno je stalni suradnik triju glazbenih skupina iz raznih krajeva hrvatske: Kozmodrum, One Step Away, Fakofbolan…

Dean Pavletić – Tone rođen je u Puli gdje i danas živi. Početkom osamdesetih počinje pokazivati interes za elektroniku te sastavlja svoj prvi light-show. Paralelno sa time počinje svirati gitaru te je kasnije bio član više pulskih hard-rock bendova. Početkom 90-ih, zajedno sa basistom iz benda, kupuje prvi razglas za potrebe svirki te radi iznajmljivanja. 1992. godine otvara D&D electronic sound service – servis za popravak elektronskih uređaja. 1996. godine počinje raditi u firmi Sali trade te tako hobi postaje profesija. Radi na poslovima instalacije javnih ozvučenja te kao ton majstor. U Sali trade-u ostaje do 2005. godine kada osniva vlastitu tvrtku AudioLab te nastavlja sa poslom. Izgrađuje Custom razglas za potrebe najma i tu i tamo za potrebe prodaje. Radi većinom sa driverima talijanskog proizvođača B&C Speakers ili 18 Sound. 2008. godine zajedno s Ivom Lorencinom otvara tonski studio Partyzan.

Photo by: Snježana Bratanović, polaznica Edukacije o osnovama fotografije EduSplash#2016

Edukacija o osnovama fotografije

Edukacija o osnovama fotografije polaznicima će pružiti priliku da se u teoriji i praksi upoznaju s osnovama analogne i digitalne fotografije, vrstama i dijelovima fotoaparata, pravilnim rukovanjem fotoaparatom, izražajnim sredstvima fotografije, tehnikama snimanja, ali i svim ostalim pravilima i načelima fotografskog zanata. Edukacija pored pogleda na suvremenu digitalnu fotografiju koja nas svakodnevno okružuje nudi polaznicima povratak u prošlost i priliku da ispitaju vlastitu kreativnost razvijanjem filmova i fotografija u mračnoj komori te novitet 2017. godine, apliciranje tehnikom sitotiska.

 • fotografija (osnove, svjetlo, boje, analogna i digitalna fotografija)
 • povijest fotografije
 • fotoaparat (vrste, SLR i DSLR, dijelovi fotoaparata)
 • rukovanje fotoaparatom
 • izražajna sredstva fotografije
 • tehnike snimanja
 • rad u mračnoj komori
 • sitotisak

Hassan Abdelghani rođen u Osijeku, a odrastao u Kairu (Egipat), danas živi i djeluje u Puli. Umjetnički je fotograf i voditelj fotografske galerije Makina u Puli. U Kopenhagenu 1990. godine završava školu fotografije, a 1998. godine tamo osniva i privatnu foto-školu Global Fotoskole. Potpisuje niz umjetničkih projekata, bio je kustos na više od 30 izložbi, radio je kao umjetnički direktor fotogalerije «Vrata starog grada» u Osijeku, imao je samostalne i skupne fotografske izložbe u Danskoj, Italiji, Hrvatskoj, Srbiji, Austriji, Sloveniji, Tajlandu, Turskoj, Rumunjskoj, Njemačkoj i BiH te je gostujući predavač na osječkoj likovnoj akademiji. U 2012. godini proglašen je pobjednikom na Rovinj Photo Days za najbolji umjetnički koncept From a distance te iste godine u izdanju Eikon Studia objavljuje istoimenu fotomonografiju. 2014. godine sredstvima EU projekta izdaje fotomonografiju Eufrazijana.

Daniel Kiršić rođen je u Puli 1975. godine. Po obrazovanju je zubni tehničar i radi u struci. Fotografijom se bavi od 2004. godine kada je kupio prvi digitalni aparat te njime zabilježio svoje prve fotografije, dok je u profesionalni svijet fotografije ušao početkom 2010. godine kada je kupio DSLR (digital single-lens reflex). Okom aparata bilježi mnogobrojna događanja, prije svega iz kulture, po cijeloj Istri, ali i šire. Njegovim fotografijama puni su albumi najvećih glazbenih festivala u Istri kao što su Valkana Beach Festival, Seasplash Festival, Dimensions i Outlook Festival i dr. Jedan je od stalnih predavača i mentora na Edukaciji o osnovama fotografije.

Photo by: Iva Finderle, polaznica Edukacije o osnovama fotografije EduSplash#2016

Edukacija Ableton Lab

Za Ableton Live program stručnjaci kažu da intuiciju i slučajnost pretvara u glazbu. Edukacija Ableton Lab polaznike će, u teoriji i praksi, provesti kroz osnovne i napredne tehnike rada u glazbenom programu Ableton Live pomoću kojeg se može snimati, komponirati i izvoditi glazbu na jedan karakterističan način. Dio ovogodišnje radionice održati će se u suradnji s edukacijskim programom Produkcija zvuka uživo kroz koju će polaznici imati prilike posjetiti predavanje na temu Live recording te prisustvovati snimanju live benda. Snimljeni materijali potom će se koristiti za remix u Ableton programu tokom radionice, a također će se upoznati i s iskustvima u primjeni programa iz pozicije glazbenoga producenta.

Prošle nas je godine razveselila jedna lijepa vijest. Edukativni tim Ableton kompanije prepoznao je važnost Ableton radionice te kroz “Push Donation Program” omogućio ovogodišnjim polaznicima rad u programu uz pomoć kontrolera Push!

 • prezentacija softwera Ableton Live
 • pregled sučelja (arrangment i session view), postavki, kontrola i instrumenata, upotreba tražilice
 • upoznavanje s konceptom sampla (drum rack, simpler i sampler), oscilatora (operator i analog); midi funkcija i zapis, midi efekati
 • slaganje scena, snimanje audio loopa i pregled audio efekata
 • razvijanjanje koncepta sampla (drum rack, simpler i sampler), oscilatora (operator i analog); manipulacija i obrada samplova-loopova (clip); snimanje – session view
 • groove funkcija, importiranje zvuka i routing (send – return fx)
 • snimanje sessiona – arrangmet view; automatizacija osnovnih upravljačkih kontrola i efekata
 • osnove mixanja; mixdown; mastering pjesme
 • osnovni formati exportiranja pjesme; live pack funkcija; tips and tricks

Marko Grbac Knapić producent je glazbenik i istraživač zvuka koji se služi Ableton programom kao platformom za snimanje, komponiranje i izvođenje glazbe u različitim formatima (plesna, ambient, kazališna i filmska glazba, zvučne instalacije…). Poučen vlastitim iskustvom (autodidaktik) održava Ableton Lab radionice i daje privatne poduke iz Abletona od 2009. godine. U 2016. godini Ableton Lab radionica u sklopu EduSplash platforme priznata je od strane edukativnog tima Ableton kompanije i podržana sa donacijom Ableton programa i Push kontrolera kroz Push Donation Program. M.G.K. je kao instruktor Ableton Push programa uključen u Abletonovu edukativnu platformu. Više informacija na: www.mgkmusica.com

Edi Cukerić renomirani je i višestruko nagrađivani glazbeni producent, ton majstor, aranžer… Sve je započelo još dok je kao mladi honorarac izučavao glazbeni zanat za miks-pultom Radio Pule, na “terenu” prateći svoje učitelje – Renata Pernića i Branka Pajića te snimajući narodnu glazbu diljem Istre. Otuda baštini ljubav prema starini i član je udruge Tondak kojoj je misija očuvanje istarske narodne baštine. 90-ih godina pulski i istarski bendovi mahom snimaju albume u studiju HR Radio Pula – iz tog je druženja proizašla ljubav prema produkciji i danas je naš skromni sugrađanin “tatamata” vrhunske hrvatske glazbene produkcije pod čijom su producentskom palicom nastajali albumi Gustafa, Dogme, Nole, One Piece Puzzlea, Hladnog piva, Bambi Molestersa i mnogih, ali zaista mnogih, drugih. Valja istaknuti vrsnu suradnju s Massimom, Letom 3, Goriborom, Chwegerom, My Buddy Mooseom, Voland Le Matom, Arsenom Dedićem i dr.

Photo by: Daniel Kiršić

Prijave traju do 22. veljače 2017. godine. Za prijavu klikni ovdje!

Nakon uspješno završenog prvog ciklusa edukacija polaznicima će biti uručene diplome kao dokaz njihova interesa i aktivnog angažmana u EduSplash platformi. Također, kao i svake godine, polaznici Edukacije o osnovama fotografije prikazati će svoje autorske radove na velikoj zajedničkoj izložbi.

U slučaju dodatnih pitanja javite nam se na e-mail: edu.platforma@seasplash.net

VisuaLab/EduSplash FB page
www.seasplash.net
www.slurpfestival.com
www.fortpuntachristo.net
www.pozitivanritam.hr

Donatori